Wykład, prowadzony przez Aleksandrę Soloch, pod nazwą Zero Waste, skupiał się na skutkach globalnego konsumpcjonizmu, zwłaszcza spożywczego. Okazuje się, że ogromne ilości produkowanego jedzenia prowadzą do problemów m. in. powstawania odpadów, a także skutków środowiskowych i klimatycznych w postaci szkodliwych gazów.
Poza zmianami klimatycznymi zwrócono uwagę na skutki przetworzonej żywności dla środowiska oraz przedstawiono skalę problemu bardzo wymownie w mln ton marnowanej żywności rocznie. Ekspertka przeanalizowała również przyczyny nadmiernego konsumpcjonizmu, aspekty marnowania wody przy produkcji niewykorzystanej żywności, a następnie zwróciła uwagę na konieczność zmiany przyzwyczajeń i nawyków w codziennych czynnościach, jak np. zakupy czy przyrządzanie posiłków. Warto pamiętać, że ograniczając ilość odpadów dbamy o środowisko wokół nas: czyste powietrze, dobrą glebę a tym samym
własne zdrowie. Zostały przedstawione sposoby na ponowne wykorzystanie odpadków po produktach spożywczych oraz zwrócono uwagę na sposoby zagospodarowania oraz przechowywania nadmiaru żywności. Niektóre rozwiązania zostały również zastosowane w szkole w Cerekwicy w postaci m. in. szklarni, kompostownika lub chociażby stołówki. W ramach podsumowania uczestnicy mieli okazję podzielić się rozwiązaniami z własnych gospodarstw domowych.

Visits:343

O autorze